آداب طلبگی
اخلاق طلبگی
ایستگاه اول? :اخلاق ومنش طلبه(قسمت دوم)
حوزه دوم:شاخصه های اخلاقی طلبه در شیوه ی علم آموزی?
۱.طلبه دارای پویایی وتحرک علمی میباشد.(خوب است برای باز کردن مطالبمون از سخنان بزرگامون بهره ببریم، آیت الله جوادیآملی می فرمایند:{اگر به گونه ای درس خواندید که نتوانستیدمطالب رو متوجه شوید دوباره بخوانید؛ چون معلوم میشود درس را نفهمیدهاید.?? دوباره مطالعه کنید؛ یکی اینکه کتاب چه میگوید، و دیگر اینکه من اگر دست به بیان بردم و خواستم تدریس کنم چه بگویم، درس به قلم بردم✍? خواستم بنویسم ?چطور بنگارم وگرنه انسان عمر میدهد . به گونه ای درس بخوانید که بتوانید مطلب را به دیگران منتقل کنید و تدریس کنید که بعد از چند مدّت به لطف الهی از نظر استاد، حوزه علمیه و مدرسه پربرکت شما به خودکفایی برسد.} یعنی طلبه ی جوانم ،خواهر خوبم طوری درس بخوان که قلباًوقالبا باتو عجین شود وصرفاً جهت نمره آوردن نباشد بلکه طوری باشد که برای ارتقای خودت گامی برداری..راستی میدونستی که ⇦«مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا»?این فقط مختص آخرت نیستا!!!!?? علم آموزی تو درعرصه ی دین بهترینِ حسنات است پس هوشیار باش که باغفلتی کوتاه این حسنات را ازدست ندهی..) ?
۲. برنامه ریزى منظم ?و دقیق برای تمامی ساعات شبانه روزى?(اینو خوب دقت کنید..? آیت الله مشکینی می فرمایند:{انسان موجود مرکبی از ساعات، ایام، شهور و سنوات است. هر ساعتی که میگذرد یک مقدار از وجودش کم میشود ?مانند یک بطری پر از مایع است که قطره قطره از او کاسته میشود و هر قطرهای که از او بریزد، همان اندازه از مایع کم میشود. ?بنابراین اگر میخواهید افتخار سربازی امام زمان(عج) را پیدا کنید و یک روزی شیخ مفید و شیخ طوسی شوید، از حالا باید بفهمید، هدفتان چیست ?و در این زمینه سه نکته را مهم شمرده و لحاظ کنید؛ اول: برای چه به دنیا آمدهایم و هدف چیست؟ دوم: حرکت به سوی هدف و کوشش برای رسیدن به آن. سوم: تهیه شرایط ِ وصول به هدف را مشخص کنید.} خواهر طلبه ی نازنینم مراقب قطرات ارزشمند وجودت باش وبرایشان برنامه ریزی کن تا از سُعداء باشی ..)?
۳.انتخاب رشته تحصیلی تخصصی او اگر غیر از فقه و اصول به علم دیگری گرایش دارد بر اساس اهمیت و جایگاه آن علم، علاقه و فهم و استعداد وی و نیاز جامعه می باشد .?
۴. مداومت و استمرار در مسیر علم آموزی(ادامه دادن در هر عرصه ای خیلی حائز اهمیت است ، آیت الله مکارم شیرازی خوب فرمودن☺️ :{در حوزه افراد زیادی سراغ داریم که استعدادهای خوبی داشتند اما به دلیل نداشتن تحمل به جایی نرسیدهاند، از سویی دیگر افرادی نیز بودند که استعداد متوسطی داشتند اما به دلیل برخورداری از روحیه ی صبر به مقامات و درجات عالیه دست یافتند و علمای بزرگ ما از چنین روحیهای برخوردار بودند} مراقب روحیه ات باش وهمیشه شارژش? کن…)
۵.خستگی ناپذیر بودن یک طلبه در کسب علم(یادت باشه که برای رسیدن به موفقیت وعلم آموزی
خبری از آسانسور نیست !
مجبوری پله به پله بری به سمتش، پس آرام وبا انگیزه حرکت کن?)
۶. خوددارى از مجادله و ستیزه جوئى در طرح مباحث علمی(المُعرف لا یعرف ، عنوان بسی واضح است مجادله ای خوب است که دوستانه وبدون ستیز وناراحت کردن یکدیگر باشد پس بعنوان یک طلبه بر تو واجب است وقتی دیدی داری به جایی میرسی که در پی آن ستیزی باشد از ادامه دادن بحث خوداری کن?❌)
۷. تسلیم بودن در برابر حق(طلبه ای که دین در اعماقش نفوذ کند چه حق به نفع او یا به ضررش تمام شود در مقابل آن تسلیم میشود وهمیشه با حق است)???
۸. پرسش و پرسشگری از مهمترین شاخصه های طلبه می باشد .
۹. ضبط و نگارش مطالب علمی( اینجا به سخنی از آیت الله مکارم شیرازی اکتفا میکنم که فرمودند:{تمام خواهران و برادران طلبه امروز باید مجهز به سلاح سخن و قلم باشند تا بتوانند به خوبی سخنرانی? کرده و خوب بنویسند?. امروز مسائل اخلاقی شدیدا مورد هجوم دشمنان است و اگر ما از این نکته غافل شویم بر سرمان همان میآید که بر سر مردم اندلس آمد.? اگر غفلتی که آن زمان رخ داد، نبود امروز تمام اروپا مسلمان شده بودند اما دشمنان با برنامهریزی فساد اخلاقی و عقیدتی را در میان مردم اندلس رواج دادند و با یک هجوم همه چیز را از بین بردند} خواهرم نگارش مطالب علمی ودینی ورواج دادن آنها مهمترین گام در یاری دین است پس گام هایت را استوار وبلندتر بردار..?)
۱۰. رعایت انضباط و حضور مستمر در کلاسهای درس?(به بخش حساسی رسیدیم ?، دقیقا جایی که نقطه ی پرگارمون دنبالش میگشت..? اینجا در بخش انضباط وحضور مستمر در زمان خودمان که با این ویروس منحوس همراه شد میخایم حرف بزنیم،? پیش آمده که بخشنامه ???میآید وتدریس حضوری میشود ولی جبهه گیری طلاب هم شروع میشود? ، طلبه ی عزیزم یادت باشه کاری که میکنی خارج از دایره ی طلبه بودن است? ،اولین درس طلبگی خودسازی وتربیت خود برای سربازی آقا امام زمان عجل الله فرجه هست ، سوالی میپرسم؟ اگر آقا اباصالح دستور جنگ وسط زمستان وهوای طوفانی دادن آیاسرباز امام زمان از دستور سرپیچی میکند?؟ اگر بگویی آره? که همان جریان مردم کوفه تکرار میشود ..?
پس خوب مراقب باشیم که از درس اساسی طلبگی که انضباط است غافل نشویم و از علمایی که وسط آب وگل وباران وسرما وگرما در زمستان وتابستان به موقع در کلاس درس حاضر میشدند الگو بگیریم واگر شیخ مفید وطوسی نشویم الگویی از ادب ونظم برای بچه هایمان باشیم?)
۱۱. دقت و بررسى مطالعات و محفوظات و منابع آن ها خود را برای حضور در کلاس درس و فراگرفتن علم از لحاظ روحى و ذهنى آماده می نماید .(آماده بودن قبل از تدریس استاد برای درس جدید یکی از روش های بزرگان برای بهتر دریافتِ مطالب علمی بود سعی کنیم با آمادگی علمی وذهنی وروحی در کلاسها شرکت نماییم واستفاده ی خوبی داشته باشیم?)
ادامــــــــــه دارد….
☜کوثردهیمینژاد_تیمرسانهحوزهفاطمهالزهراءسلاماللهعلیها_اهواز☞